'...Kleffe reisroman...'
'...Kleffe reisroman...'In het genre geraffineerde damesromans is de Noorse Herbjörg Wassmo (1942) een geducht kampioene. Met 'Sanne' heeft ze een nieuwe pil aan haar glorierijke oeuvre toegevoegd. In de van haar bekende, psychologiserende stijl dringen we het leven van een bescheiden romanschrijfster - Sanne - binnen, die door ene Frank opeens uit de wereld van smaakkwesties en literaire volzinnen wordt gekegeld. Frank is een vagebond met geld en dubieuze handeltjes en als hij een gokwinst wil verbergen stort hij het uit voorzorg op Sanne's rekening, die de bloemetjes vervolgens buiten gaat zetten, ofwel 'de wereld' ontdekt. Voor de één is dit een kleffe reisroman, voor de ander een fascinerende zoektocht naar de eigen ziel. Kies maar! - 3 gwrrfs.

Sanne - Herbjörg Wassmo - De Geus - 379 pag. - EUR 22,50 - Nu bestellen bij BOL.COM!
16-03-2005 09:22 | dr.hans | mail
Shakespeare's Richard III is gedeeltelijk gebaseerd op de werkelijkheid. In werkelijkheid was Richard lang niet zo wreed, maar Shakespeare maakte hem om decoratieve redenen wat aantrekkelijker. En dat is goed gelukt ook.
Het stuk laat de achterkant van de mens zien: slecht, slechter slechtst. Richard vermoord zijn eigen broer om de troon te bemachtigen, versierd de vrouw van de man die hij doodde en richt een waar slachtveld aan, waarin de wereldbefaamde tekst: 'A horse, a horse, my kingdom for a horse!'
Een mooi voorbeeld voor hoe het moet!
16-03-2005 11:34 | DNH | mail
//gwrrf.magazine