Duitse voetballers kei in hoofdrekenen...
Duitse voetballers kei in hoofdrekenen...'332106 euro gedeeld door 11 is 30191,454 per speler!'
04-02-2005 10:43 | dr.hans | mail
'...Alpe d'Huez op niveau...'
'...Alpe d'Huez op niveau...'Toe maar. Een boek dat 'De geschiedenis van het denken' heet, kan niet anders dan een fikse klimpartij naar de toppen van het menselijk intellect zijn. Met zeshonderdtweeënvijftig pagina's is dit lijvige werk inderdaad de eerste Alpe d'Huez van 2005. Chemicus/filosoof André Klukhuhn (1940) 'loopt' erin 'leeg', dat wil zeggen: alles wat hij op pensioengerechtigde leeftijd in de laatjes van zijn hoofd heeft zitten, vindt er een plek. Mocht deze intro lichtelijk badinerend klinken - excuses! Klukhuhn verdient louter respect en bewondering voor de wijze waarop hij kunst, filosofie en wetenschap opwarmt tot een smakelijke dis van nieuwsgierig makende gerechten. Hoewel het een vergeefse fantasie is, zou 'De geschiedenis van het denken' menig Tros-lid of LPF-stemmer enthousiast kunnen maken voor René Descartes of Richard Rorty. Maar liever blijven deze lieden aan de voet van de Alpe d'Huez natuurlijk zeggen wat ze denken. Jammer voor Klukhuhn... - 4 gwrrfs.

De geschiedenis van het denken - André Klukhuhn - Bert Bakker - 652 pag. - EUR 25 - Nu bestellen bij BOL.COM!
04-02-2005 10:42 | dr.hans | mail
Remail
RemailDe kantonrechter in Middelburg heeft Cabaretier Youp van 't Hek woensdag veroordeeld tot een rijontzegging van vier maanden en tot een boete van ruim 460 euro. Van 't Hek werd in oktober 2003 met een snelheid van 128 kilometer geflitst op een weg in Vlissingen waar een maximumsnelheid geldt van 70 kilometer per uur. Omdat hij al eerder voor te hard rijden is veroordeeld, werd een onvoorwaardelijke rijontzegging geëist. Raad het commentaar van Youp.

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
04-02-2005 10:41 | dr.erik | mail
Duizend woorden
Duizend woordenIJsbeer gijzelt Japanse in dierentuin

Een bezoeker van de Asahiyama Zoo in Japan woman bekijkt een ijsbeer vanuit een speciale koepel (AFP)

04-02-2005 10:40 | dr.erik | mail
'...Het betere foppen...'
'...Het betere foppen...'Eén van de sympathiekste films van het Rotterdams Festival is nú al 'Czech Dream' van het duo Filip Remunda en Vit Klusák. In een onomwonden poging de ontluikende consumptiedrift van het Tsjechische volk in kaart te brengen, organiseren zij een botergeile introductiecampagne voor een fictieve mega-supermarkt 'Cesky Sen' ('Tsjechische droom'). In deze semi-documentaire zien we hoe kledingmerken, reclamebobo's en onderzoeksbureaus als vliegen op het project van de twee filmstudenten afkomen en - in het nuchtere besef dat publiciteit zich vertaald in 'cash' - mede vormgeven aan de canard van 'Cesky Sen'. Terwijl de campagne in de hoogste versnelling wordt gezet en zowat alle Praagse bushokjes oproepen tot het bijwonen van de opening van 'Cesky Sen', zien we in de slotscenes hoe een hongerig kooppubliek, getooid met boodschappentassen, naar de facade van 'Cesky Sen' rent. Om er vervolgens achter te komen dat ze in een leeg weiland met een groot doek staan. Ex-communistisch meesterwerkje. - 4 gwrrfs.

Czech Dream - Filip Remunda/Vit Klusák
04-02-2005 10:39 | dr.dieuwke
Dodelijke raket Iraaks verzet...
Dodelijke raket Iraaks verzet...'We hebben 'm uit de stoomboot van Sinterklaas gejat.'
01-02-2005 12:35 | dr.hans | mail
'...Adembenemende vraag...'
'...Adembenemende vraag...''Hij verdronk zijn penis in haar nauwe vochtigheid en Sathobang ontving hem met een ingehouden gil van pijn die al snel overging in kreten van verrukking.' Clark Accord (1961) weet hoe je een zin moet beeldhouwen, en die gave spreekt hij in zijn tweede roman 'Tussen Apoera en Oreala' veelvuldig aan. Vakkundig balancerend op de tropencliché's van mystiek en duistere krachten, weet hij een prachtig plot over liefde, geloof en dood tot een boeiende opera te vervolmaken, met Kolasji (uit Brits Guyana) en Sathobang (uit Suriname) als Romeo en Julia. Met deze roman tracteert Accord zich op de adembenemende vraag: hoe nóg beter? - 5 gwrrfs.

Tussen Apoera en Oreala - Clark Accord - Vassallucci - 296 pag. - EUR 18,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
01-02-2005 12:35 | dr.hans | mail
Remail
RemailDe Duitse prostituee Molly Luft vindt dat arbeidsbureaus ook vacatures in de seksindustrie moeten aanbieden om de hoge werkloosheid in Duitsland tegen te gaan. Wat wordt de wervingsslogan?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
01-02-2005 12:33 | dr.erik | mail
Duizend woorden
Duizend woordenIJsvandaliste op heterdaad betrapt

Maria Petrova uit Rusland schaatst op de 'European Figure Skating Championships' in Turijn (AFP)

01-02-2005 12:33 | dr.jojo | mail
'...Zorgeloos anarchisme...'
'...Zorgeloos anarchisme...'We zouden het bijna vergeten maar cartoonist Luc Zeebroek, alias Kamagurka (1957), is ook nog steeds bezig. Schijnbaar ingehaald door geestverwanten als Gummbah, Fokke & Sukke en Zak blaast de 'oude meester' zijn partijtje nog immer mee. Wanneer je zijn bundel NRC-cartoons 'Wat een jaartje!' doorbladert, valt op hoezeer Kama, in tegenstelling tot zijn volgelingen, het zorgeloos-anarchisme in ere houdt. Waar collega's neigen naar beredeneerde grappen, uitgebeend cynisme of blijken van eruditie, blijft Kama als een kwajongen rondfladderen. Als je een 'Rijksadviseur voor het Landschap' laat zeggen 'Die wolk daar moet meer naar links' ben je nog steeds 'in touch'. - 4 gwrrfs.

Wat een jaartje! - Kamagaurka - De Harmonie - EUR 5,90
01-02-2005 12:32 | dr.victor
McDonalds wordt ng gezonder
McDonalds wordt nóg gezonder'Ziehier, onze splinternieuwe McSinaasappel...'
31-01-2005 09:01 | dr.hans | mail
'...Des vaderlands...'
'...Des vaderlands...'Nederland is volstrekt exotisch, maar weet het van zichzelf niet. Wie deze stelling graag onderbouwd ziet, kan terecht bij de bundel 'Hollandse woorden' van Fouad Laroui (1958).
In zowel kraakheldere als ontregelende gedichten laat deze geboren Marokkaan de obscene kanten van het (voorheen) zorgeloze Nederland zien. En hóe! In het gedicht 'Een steniging' eindigt hij met de volgende reprimande: 'Cultureel-antroplogen van de Universiteit van Leiden!
Ik vraag u/één minuut stilte
voor de gestenigde vrouw
Daarna kunt u weer verdergaan
met de bespreking
van de betrekkelijkheid
van culturen'.
Zou Laroui geen briljante keuze zijn als Dichter des Vaderlands? - 5 gwrrfs.

Hollandse woorden - Fouad Laroui - Vassallucci - EUR 13,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
31-01-2005 09:00 | dr.dieuwke
Remail
RemailTwee vrouwen van 51 en 25 jaar hebben eergisteren bij een kranten-verspreidingspunt in Amsterdam ongeveer 120 kranten gestolen. De dieven konden enige tijd later door de politie aangehouden worden op de snelweg A9. Wat wordt de bijnaam van dit koppel?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
31-01-2005 08:58 | dr.erik | mail
Duizend woorden
Duizend woordenStembusblauw past bij jou

Iraakse vrouwen uit Bagdad showen hun blauwe vinger, die aangeeft dat je gestemd hebt (AFP)

31-01-2005 08:57 | dr.jojo | mail
'...Scherp voorspelbaar...'
'...Scherp voorspelbaar...'Bas Heijne (1960) is de ideale NRC-columnist. Nog nooit signaleerde men hem met modder aan zijn schoenen of een schrammetje op zijn wang, maar ondertussen is hij kampioen in het analyseren van Nederland. Het recept? Een fiks portie wantrouwen, een dekselse hoop zitvlees en een goed ontwikkeld reukorgaan voor proleterig gedrag. Toegegeven: de stukken van Heijne zijn dikwijls raak en pellen de betekenislaagjes onder bijvoorbeeld de Margerita-affaire, de Hazes-gekte, de Tokkies-rage en Mabelgate vaardig af. Het nadeel - zeker ook bij zijn nieuwste bundel 'Hollandse toestanden' - is dat de (door en door afstandelijke) ideologie van NRC Handelsblad in elk woord doorklinkt. Het maakt zijn werk naast scherp ook erg voorspelbaar. - 3 gwrrfs.

Hollandse toestanden - Bas Heijne - Prometheus - 203 pag. - EUR 14,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
31-01-2005 08:56 | dr.rolf
//gwrrf.magazine