Hoera! Het Nieuwe Europa
Hoera! Het Nieuwe Europa'Mede mogelijk gemaakt door Cement BV...'
02-06-2005 12:10 | dr.hans | mail
'...Ware talent...'
'...Ware talent...'De meesten kennen voetbaljournalist Hugo Borst als de geboren provocateur van Studio Voetbal: altijd 'in' voor een vette mening, die - niet altijd, wel vaak - op een nogal summier incident gebaseerd is. Het zou verdomde jammer zijn als dit 'platte beeld' het zicht op de schrijver Borst ontneemt. Want met zijn eerste 'echte' boek, 'Over Vaders en zonen', laat hij zien wat voor geweldig stilist en miniatuurschilder hij is. In juweeltjes van verhalen laat hij ons kennismaken met het stille drama achter de glamourwereld van het profvoetbal. In tegenstelling tot het gemaniëreerde voetbalproza van collega Wilfried de Jong, val je hier de kuil van het echte drama in. En dat komt áán! Je zou zeggen: Hugo Borst, hou op met die Jack van Gelder, met al die ongein op de buis en volg je ware talent... - 4 gwrrfs.

Over vaders en zonen - Hugo Borst - LJ Veen - 190 pag. - EUR 15 - Nu bestellen bij BOL.COM!
02-06-2005 12:09 | dr.hans | mail
Remail
RemailArnold Schwarzenegger, gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, heeft een plan gepresenteerd om de uitstoot van broeikasgassen in zijn staat drastisch omlaag te brengen. Het plan is opvallend, omdat Schwarzenegger hiermee een totaal andere weg inslaat dan de eveneens republikeinse regering van George W. Bush, die juist weigert zich aan internationale klimaatverdragen te houden. Wat wordt de naam van het plan?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
02-06-2005 12:08 | dr.erik | mail
'...Keurige snelheid...'
'...Keurige snelheid...'Het debuut van Krezip klonk in 2000 als je eerste eigen autootje; het rijdt en we zien meteen hoe ver. Het bracht de band diep Europa in. Maar zoals we allemaal eens onze onzekere occasion inruilen voor een degelijke Duitser besloot ook Krezip voor de nieuwe plaat 'What Are You Waiting For' te gaan winkelen bij de erkende muziekdealer (het Australische producersduo 'Wizards of Oz'). Het resultaat is een blinkend en als nieuw ruikend album waar ongetwijfeld de nodige hitsingles vanaf gestript gaan worden. En toch wringt die nieuwe bekleding enigszins. Want de weemoed van dat oude pruttelende motorgeluid en enthousiaste toerental missen we overduidelijk op een plaat die zich overal keurig aan de snelheid houdt. - 3 gwrrfs.

What Are You Waiting For - Krezip - Sony/BMG - EUR 13,99 - Nu bestellen bij BOL.COM!
02-06-2005 12:07 | dr.egan
Minister Brinkhorst reageert onsportief
Minister Brinkhorst reageert onsportief'Het is "nee" geworden, schat. Het licht kan uit.'
31-05-2005 23:59 | dr.hans | mail
'...Jonge vamp...'
'...Jonge vamp...'Voor zover de Nederlandse literatuur een dergelijke vacature heeft, is Renske de Greef (1984) hard op weg haar Jonge Vamp te worden. In Renske's nieuwe boek, 'Geef me alsjeblieft aandacht', gaat ze vrolijk door waar ze bij haar debuut gebleven was: de continu schommelende AEX-index van haar gevoelsleven. Zanikte Giphart tussen het neuken en versieren nog wel eens door over schimmelige schrijverstypes, Renske laat zich - gelukkig - door niks afleiden en ruikt, snuift en hangt voortdurend aan een eindeloze stoet vriendjes en ex-vriendjes. Dit zou eentonig kunnen worden, ware het niet dat De Greef als een vlo over de taal springt en haar roem heel sympathiek deelt met leeftijdgenoot Jan Hoek, die op de rug van haar jonge reputatie het andere deel van deze bundel columns mag vullen. Nu De Grote Roman nog, Renske... - 3 gwrrfs.

Ja/Nee - Renske de Greef & Jan Hoek - Vassallucci - EUR 15 - Nu bestellen bij BOL.COM!
31-05-2005 23:58 | dr.hans | mail
Remail
RemailEen Italiaanse tiener is door een rechtbank veroordeeld tot een opmerkelijke straf: hij moet afvallen. De jongen moest voorkomen omdat hij zich schuldig had gemaakt aan vandalisme, smaad en verstoring van de openbare orde. Naast het verplichte afslanken moet de knaap ook in de weekeinden in een hondenkennel werken. Raad de reactie van de veroordeelde.

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
31-05-2005 23:57 | dr.erik | mail
'...Indringend complex...'
'...Indringend complex...'Justine Lévy (1974) is het prototype Zweverig, Frans meisje, dat met een schilderachtige oogopslag je leven binnen vlindert om je vervolgens met haar IKEA-hal vol tegenstrijdige gevoelens een fulltime baan als psychiater te bezorgen. Voor wie de complexiteit niet schuwt en het ook geen probleem vindt om drie uur 's nachts de zin van het leven te bespreken, is haar twee roman 'Niets aan de hand' een juweeltje. Louise ziet alles om haar heen hip, geil en gelukkig zijn en - rara?... - dat wil zij ook. vergelijkingen met Francoise Sagan liggen voor het oprapen en de Franse kritiek schermde er dan ook veelvuldig mee. Indringend over... gevóelens! - 3 gwrrfs.

Niets aan de hand - Justine Lévy - Prometheus - 204 pag. - EUR 15,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
31-05-2005 23:56 | dr.rolf
TomTom komt met Europese stem-navigator
TomTom komt met Europese stem-navigator'Ja, nee, nee, ja, ja, ja, nee, ja, nee, nee, nee... Gefeliciteerd! U bent op uw volstrekt onbekende politieke positie gearriveerd.'
31-05-2005 11:08 | dr.hans | mail
'...Niet schrikken...'
'...Niet schrikken...'De patat-generatie (die inmiddels ook alweer luiers om baby-billetjes vouwt) is jarenlang bestookt met rauwe commercials over de 'uitdagingen' van het leger. Aldaar kon de vette patatreet - hangend in touwen, kruipend door modder - onder het motto 'Verleg je grenzen!' worden afgetraind. De Zweed Jerker Virdborg (1971) heeft dit eigentijdse gegeven in de prikkelende roman 'Codenaam Zwarte Krab' uitgewerkt. Vier mannen moeten in oorlogstijd met een revolutionaire tactiek door vijandelijke linies heen breken, hetgeen beurtelings hun mannelijkheid en vindingrijkheid op de proef stelt. Kekke literatuur voor aanstaande commando's, die niet schrikken van een paar bevroren tenen of een gevoelloos kruis. - 4 gwrrfs.

Codenaam Zwarte Krab - Jerker Virdborg - De Geus - 254 pag. - EUR 19,90 - Nu bestellen bij BOL.COM!
31-05-2005 11:07 | dr.rolf
Remail
RemailEen 64-jarige Fransiscaner non, is tot twee maal toe geweerd van een vliegtuig van British Airways. Volgens de non, die zegt Zuster Augustus te heten, mocht dit niet omdat ze een beeld van de Heilige Maagd Maria bij zich had, dat ruim een halve meter mat. British Airways verklaart echter dat de vrouw moest achterblijven nadat ze zich beledigend had uitgelaten tegenover stafleden van de vliegtuigmaatschappij. En jawel, een film ligt in het verschiet. Wat wordt de titel?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
31-05-2005 11:02 | dr.erik | mail
'...Songsmid...'
'...Songsmid...'Voor zijn tweede album 'Songs' trok Tom Van Laere naar L.A., dook met de producer van Neil Young en Morrissey's muzikanten de studio in en kroop er gezond en wel uit zonder tweede-album-syndroom. Van Laere ontpopt zich hier als een echte songsmid, die authentieke prachtnummers als 'Recipe For Disaster' met wilde gitaarbrullers ('Oh Darkness') afwisselt. Ook vermelden we het hilarisch clowneske 'Hope Aone' omwille zijn hoog Monty Pythongehalte en klassieker in wording 'Carry On', goed op weg om 'Rags 'n' Run' in de eeuwige jachtvelden te vervoegen. En nu maar hopen dat Freebee niet te snel deze verlaten oorden opzoekt... - 5 gwrrfs.

Songs - Admiral Freebee - Universal - EUR 20,99 - Nu bestellen bij BOL.COM!
31-05-2005 11:01 | dr.tom
Anti-Franse sentimenten in referendum?
Anti-Franse sentimenten in referendum?'Chirac op de pijnbank. Stem "ja"!'
30-05-2005 09:27 | dr.hans | mail
'...Denkend aan Holland...'
'...Denkend aan Holland...'Het psychedelische geluid dat het Amsterdamse tweetal zZz uit orgel en drumstel weet te wringen, roept onherroepelijk vergelijkingen op met The Doors. Hun debuutplaat 'Sound Of zZz' laat zich dan ook het beste omschrijven als een weekendtrip Amsterdam door de oren van Jim Morrison. Met 'Ecstasy', 'House Of Sin' en 'Sweet Sex' wijkt de band niet af van de gebaande toeristenpaden en vormt zodoende een muzikale ansichtkaart van het pittoreske Holland anno 2005. Maar luister ook naar de intense verliefdheid verwoord in 'Lucy', equivalent van Doors-nummer 'Gloria', en ontdek dat er gelukkig nog steeds broeierige Rock 'n Roll bestaat, zelfs in ons kikkerlandje! - 3 gwrrfs.

Sound of zZz - zZz - Excelsior Recordings - EUR 16,99 - Nu bestellen bij BOL.COM!
30-05-2005 09:26 | dr.egan
Remail
RemailDe 65-jarige Amerikaan Junior Allen is vrijgelaten na een gevangenisstraf van 35 jaar wegens diefstal van een tv-toestel. Omdat hij al een paar keer eerder veroordeeld was, wegens inbraak en geweldpleging, werd hij door een rechtbank in North Carolina volgens de toen geldende wetten veroordeeld tot levenslang. Tegenwoordig zou hij voor hetzelfde delict niet meer dan drie jaar krijgen. Wat waren zijn eerste woorden na de vrijlating?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
30-05-2005 09:24 | dr.erik | mail
'...Nergens rust...'
'...Nergens rust...'Ook in schrijversland voldoet artistieke voldoening lang niet altijd meer en zoekt men driftig naar de 'gouden formule'. Zo ook Sabine van den Berg en Maarten Meester, die bij het optuigen van de thriller 'Hoe de mummies verdwenen uit Wieuwerd' met een schuin oog naar het Engelse succesduo Nicci French hebben gekeken. Resultaat? Een acceptabele, ja hier en daar zelfs benijdenswaardige imitatiepoging... Met vaardige hand zetten ze een grachtengordelgezin in een Fries plattelandsdorp neer, en laten het spel vervolgens van de wagen lopen (verdwijningen, bedreigingen, moorden - kortom, het 'echte' werk). Behalve spannend is dit boek ook een donkere schets van de dwalende stadsmens, die balend van de ratrace ook in de polders aan allesbehalve rust toekomt. Lekkere vakantiepocket. - 4 gwrrfs.

Hoe de mummies verdwenen uit Wieuwerd - Mimi Meester - Vassallucci - 220 pag. - EUR 16,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
30-05-2005 09:24 | dr.hans | mail
//gwrrf.magazine