Rinus Michels overleden
Rinus Michels overleden'Voetbal wás oorlog...'
03-03-2005 13:07 | dr.hans | mail
'...Leg lijk neer...'
'...Leg lijk neer...''Leg ergens een lijk neer. En kijk vervolgens hoe je het rond kan breien.' Dat is zo ongeveer het gevleugelde advies dat thriller-schrijver Appie Baantjer aan jonge beginnelingen meegeeft. De Engelsman David Lawrence heeft deze methode zeer scheutig ter harte genomen en komt in de eerste alinea van 'Vier doden in een kring' maar meteen met vier (!) lijken op de proppen. Het vreemde is dat er drie zelfmoord hebben gepleegd en de vierde, bij wijze van buitenbeentje, is vermoord. Stella Mooney is de rechercheur die het moet oplossen en Lawrence zet haar met een aanstekelijke vaart aan het werk. Flitsende spanning! - 4 gwrrfs.

Vier doden in een kring - David Lawrence - De Geus - 379 pag. - EUR 22,50
03-03-2005 13:06 | dr.hans | mail
Remail
RemailEen geheimzinnige bromtoon houdt de gemoederen bezig in een gebied dat loopt van Zuid-Limburg tot Roermond. Enkele honderden mensen hebben de afgelopen maanden geklaagd over de lage toon, niemand weet echter waar deze vandaan komt. De meeste brommeldingen komen uit Heerlen en omgeving. En wat blijkt?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
03-03-2005 13:06 | dr.erik | mail
'... Voor de fans...'
'... Voor de fans...'Tien jaar na zijn dood sijpelen de scabreuze geschiedenissen van Ischa Meijer in allerlei media door. Op tv, op de radio en nu ook weer in de belletrie. Zijn ex Els Timmerman (1946) heeft met haar boekje 'L.' een monument willen scheppen voor Ischa's favoriete hoer, genaamd Lia. Het is een eerlijk, recht-toe-recht-aan verslag van haar ontmoeting met, haar liefde voor en haar zorgen om wijlen Lia. Een vormtechnisch hoogstandje is het derhalve niet geworden, wel een aardig doorkijkje in het leven de bohémiens op de Amsterdamse Wallen. Voor de echte Ischa-fans, zeg maar... - 3 gwrrfs

L. - Els Timmerman - Vassallucci - 62 pag. - EUR 15
03-03-2005 13:05 | dr.lisette
Tegenslag milieulobby...
Tegenslag milieulobby...'Een slechte dag voor het broeikaseffect.'
02-03-2005 09:40 | dr.hans | mail
'...Psychologische finesse...'
'...Psychologische finesse...'Nu de Academy-jury in zevenvoud haar zegen heeft uitgesproken over 'Million Dollar baby' moet je goed zoeken om een solide wanklank te produceren. En eerlijk is eerlijk: de film geeft daar geen aanleiding toe. De doorleefde bokscoach (Clint Eastwood), zijn enthousiaste pupil (Hillary Swank) en gehavende vriend (Morgan Freeman) zijn, één voor één, grootse personages die je nog lang zullen heugen. Eigenlijk is alleen de boksring zèlf nog een verwijzing naar de macho-held die ooit aan Eastwood gebakken zat; voor de rest is 'Million Dollar Baby' een psychologisch drama van de grootst mogelijk finesse. En met een memorabele plotwending, die té mooi is om waar te zijn...- 5 gwrrfs.

Million Dollar Baby - Regie : Clint Eastwood - Met : Hillary Swank, Morgan Freeman e.a.
02-03-2005 09:40 | dr.hans | mail
Remail
RemailLinda de Mol en Beau van Erven Dorens presenteren mogelijk samen een talkshow voor de nieuwe tv-zender van John de Mol. Dat meldt de website Adformatie dinsdag. Hoe gaat de show heten?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
02-03-2005 09:39 | dr.erik | mail
'...Mooi ronddolen...'
'...Mooi ronddolen...'Het boek met de Passieve Held is een genre op zichzelf. Hij kijkt, observeert, denkt na, twijfelt, lummelt, wikt, weegt en doolt rond. De hoofdpersoon in 'Tang' van de Noorse cultschrijver Erlend Loe (1969) is zo'n afwachtend type. Hij is zelfs te passief om verliefd te worden en laat op een goede dag ene Marianne in zijn leven toe om geen andere reden dan dat ze bij hem binnenvalt. Of hij haar tof vindt, weet hij eigenlijk niet, maar nog voor deze prangende vraag is opgelost doet hij al boodschappen met haar, struint musea met haar af en gaat met haar naar bed. Hij hobbelt van de ene banale situatie in de andere, maar Loe beschrijft dat zo koeltjes en humorvol dat je vrolijk verder leest. 'Tang' is, kortom, een meesterwerkje in het passieve genre. Zie ook Walter van den Berg (Nederland) en Jean-Philippe Toussaint (België). - 4 gwrrfs.

Tang - Erlend Loe - De Geus - 158 pag. - EUR 14,90
02-03-2005 09:38 | dr.dieuwke
Momammed B. psychisch onderzocht...
Momammed B. psychisch onderzocht...'Je kunt stommetje spelen tot je een ons weegt - er kómt een rapport!'
01-03-2005 09:56 | dr.hans | mail
'...Op blijven!...'
'...Op blijven!...'De publieke omroep serveert liever zoutjes dan een werkelijk delicieuze maaltijd. En áls er iets bijzonders uit de keuken komt, dienen de netmanagers het zó laat op dat je als gewone belastingbetaler allang in je bed ligt. Dat geldt bijvoorbeeld voor het 4-delige 'Fields of Gold', een actuele en flitsend gemaakte tv-serie over geld, macht en genetische manipulatie. Hier worden maatschappelijke thema's op scherp gezet en krachtig uitgewerkt: precies waarom tv zo waardevol kan zijn... Op blijven, dus! - 4 gwrrfs - dr. rolf

Fields of Gold - vanavond 23.45 uur, Nederland 3
01-03-2005 09:56 | dr.erik | mail
Remail
RemailHalle Berry en president Bush zijn zaterdag in Los Angeles onderscheiden met de Gouden Framboos. Dat is de prijs voor slechtste acteur of actrice. De Amerikaanse president kreeg de 'prijs' voor zijn optreden in de documentaire Fahrenheit 9/11 van Michael Moore. Wat was het commentaar van Bush?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
01-03-2005 09:55 | dr.erik | mail
'...Boeiende familiebanden...'
'...Boeiende familiebanden...'Familiebanden zijn een sterke inspiratiebron voor veel romanschrijvers. Als lezer hoop je er niet in te verdwalen, maar via een rustig tempo nieuwe 'familie' te ontmoeten die spanning, ontroering en mededogen oproept. In 'De geheugenloper' van Ron McLarty is dat maximaal het geval. Hier geen zinloze weetjes, langdradige ruzies of soapy gezeur, maar een familieportret 'uit één blok', met de ontwapenende veertiger Smithson Ide als spil. Meesterlijke qua stijl en beheersing switcht hij heen en weer tussen zijn weerloze ouders (in het ziekenhuis na een auto-ongeluk) en zijn jeugdherinneringen, met zus Bethany als fonkelende gekkin. Werkelijk schitterend! - 5 gwrrfs.

De geheugenloper - Ron McLarty - Vassallucci - 400 pag. - EUR 25
01-03-2005 09:54 | dr.hans | mail
Paus' pols geeft wél geluid!
Paus' pols geeft wél geluid!'Krak, krak.'
28-02-2005 09:54 | dr.hans | mail
'...Slaappil...'
'...Slaappil...'Stephan Sanders (1961) verstaat de kunst van het laveren. Het liefst schurkt hij zich tegen tendensen, observaties en misverstanden aan om ze - met het pincet van de tovenaarsleerling - afstandelijk te becommentariëren. Het levert in zijn politieke essaybundel 'Binnenstebuiten' een verzameling niet onaardige, maar ook niet erg citabele artikelen op. Sanders maakt zich meer zorgen over te citeren filosofen en aan te halen theorieën dan om de impact van zijn woorden. Het resultaat? Een nogal slaapverwekkende pil in deze toch zo roerige tijden. - 2 gwrrfs.

Binnenstebuiten - Stephan Sanders - Vassallucci - 247 pag. - EUR 15
28-02-2005 09:53 | dr.rolf
Remail
RemailLiefde gaat door merg en been, maar ook door muren heen. Dat bleek wel in een Turkse gevangenis. Daar hadden een man en vrouw seks door een gat in de muur tussen hun cellen te boren. De vrouw werd zwanger en baarde uiteindelijk een kind. Verzin een toepasselijke naam voor deze koter.

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
28-02-2005 09:52 | dr.erik | mail
'...Studentikoos...'
'...Studentikoos...'Lange tijd was 'The Edukators' het favoriete maatschappij-kritische speeltje van het hippe festivalpubliek in Rotterdam. Drie jongeren die het kapitalisme de oorlog verklaren met een flinke dosis humor en inventiviteit (ze dringen chique villa's binnen, verplaatsen dure spullen en laten een briefje achter met de tekst 'De Vette Jaren Zijn Voorbij'): dat was voor de geëngageerde ziel té onweerstaanbaar om niet te bejubelen. O zeker, deze sympathieke film van regisseur Hans Weingartner heeft zeker kwaliteiten, maar écht bijten doet hij toch niet.
Voor een echte, doordringende aanklacht blijft het verzet té studentikoos. En zijn de situaties té onschuldig. - 3 gwrrfs.

The Edukators - Regie: Hans Weingartner - Met: Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg, Burghart Klaussner e.a.
28-02-2005 09:49 | dr.hans | mail
//gwrrf.magazine