Onverkiesbaar!
Onverkiesbaar!'Nummer 58 van de VVD-lijst zet vaart achter haar verwerkingsproces.'
30-08-2006 10:57 | dr.hans | mail
'...AKOprijswinnend...'
'...AKOprijswinnend...'Soms zitten we met gwrrf vóóraan in de literaire hype en signaleren we iets, dat later in brede kring omarmt wordt. Wat betreft de roman 'Art. 285b' van de jonge Leidse schrijver Christiaan Weijts (1976) zitten we, excuses, achteraan. Maar dat maakt de ontdekking niet minder spectaculair. Hier is eindelijk een slimme én gevoelige hoofdpersoon aan het woord - een jonge pianoleraar - die in het flitsende décor van hedendaags Nederland nu eens niet blijft hangen in getreuzel en gezwets, maar zichzelf bijna moedwillig naar de afgrond laat duwen door twee eigentijdse 'power'-vrouwen, de schizofrene nymfomane Victoria en de ontluikende puber Rosa. Enig cynisme is aan de leraar (Weijts zelf?) niet vreemd, maar hij zet het bijtijds van zich af en probeert, op ontroerende wijze, zijn ideaal van de romantische liefde te verenigen met de 'platte' entourage van sms-jes, kinky party's en half verveelde SM. Behalve dat de erotiek van het de pagina's spettert, weeft Weijts ook nog een knappe, muzikale lijn door deze verbijsterend hechte en prachtige roman. AKOprijswinnend materiaal! - 5 gwrrfs.

Art. 285b. - Christiaan Weijts - Arbeiderspers - 323 pag. - EUR 18,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
30-08-2006 10:55 | dr.rolf
Remail-selectie
Remail-selectieDoor een traditionele voorkeur voor een zoon boven een dochter, is er een onvermijdelijk overschot aan mannen in enkele Aziatische samenlevingen ontstaan voor de komende decennia. Deze verstoorde balans van ongeveer vijftien procent stelt landen als China en India nu voor problemen. Tijd voor een actie. Wat wordt de slogan om de handel weer in evenwicht te krijgen?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
30-08-2006 10:55 | dr.erik | mail
'...Jong oud...'
'...Jong oud...'Metro en Spits zijn de verguisde Febo's van de krantenwereld. Ze zouden smakeloze, journalistieke snacks bieden waar je hersens langzaam van in elkaar zakken. Waar of niet, het is prettig te melden dat er jongeren opstaan die deze snacks opzij schuiven en geheel uit eigen beweging weer 'nieuws met diepgang' op de agenda zetten. Deze jongeren hebben zich verenigd in www.verspers.nl. Het aardige van deze site is dat schrijvende jongeren er min of meer hun best doen om 'oud' te lijken, dat wil zeggen: met degelijke analyses te komen en zo objectief mogelijk, dus los van de hypes, het nieuws te brengen en interpreteren. De póging alleen al is een bezoekje meer dan waard. - 3 gwrrfs.

30-08-2006 10:49 | dr.dieuwke
Europa sprokkelt vredestroepen bij elkaar
Europa sprokkelt vredestroepen bij elkaar'Héééé, joh! Zin in Libanon?'
28-08-2006 10:15 | dr.hans | mail
'...Wat wil je nog meer?...'
'...Wat wil je nog meer?...'Is één mooi boek schrijven genoeg? Het is een vraag die opkomt als je 'Chinchilla Song' van Emmanuel Lipp (1966) zojuist hebt dichtgeslagen, en toch wel zwaar onder de indruk bent geraakt van zijn hoofdpersoon Michael, die tot in de kleinste détails, en met subtiel gevoel voor drama, zijn jeugd in een Vlaams kustdorp schildert en fileert. Het bijzondere aan dit boek is dat het zich ontworstelt aan het genre 'jeugdherinneringen' door een suspense-element in te voegen dat je, als bij een volwaardige Stephen King, naar de laatste pagina toe zuigt. Alwaar de ontknoping er één is van pure liefde, hels verlangen en ontgoochelend verraad. Wat wil je als lezer nog meer? - 5 gwrrfs.

Chinchilla Song - Emmanuel Lipp - De Geus - 252 pag. - EUR 19,90 - Nu bestellen bij BOL.COM!
28-08-2006 10:14 | dr.dieuwke
Remail
RemailHet is de 85-jarige Benjamin Steinbach voortaan verboden om door de Amerikaanse plaats Cedarburg te rijden op zijn grasmaaier. De oude man had 2 jaar geleden besloten om dit vervoermiddel te gaan gebruiken nadat hij zijn rijbewijs was kwijtgeraakt omdat hij niet door de medische keuring kwam. Wat wordt de bijnaam van deze coureur op leeftijd?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
28-08-2006 10:13 | dr.erik | mail
'...Meescherpe analyse...'
'...Meescherpe analyse...'Je bent pas écht op vakantie als het laatste streepje van je bereik op je mobiele display verdwijnt. Dat is de realiteit van 2006, en dat is bij uitstek ook de realiteit van tv-ster en meesterinterviewer Harold Cleaver in Tim Park's roman 'Buiten bereik'. Nadat zijn zoon een keiharde, satirische roman heeft gepubliceerd over Harold's meedogenloze honger naar seks, macht en geld (en de wrede uitwerking daarvan op het gezinsleven), trekt Cleaver zich, voor bedenktijd, terug in een hooggelegen dorpje in Tirol. Parks kruipt in het hoofd van deze abjecte machtswellusteling en dist cultuurpessimistisch thema's op in de setting van een Tiroler gemeenschap, waar het Nazi-verleden nog rondwaart, maar de gevoelens van rouw, verdriet en vreugde tenminste wel 'Echt' met een hoofdletter zijn. Niet Parks' beste roman, maar wel, zoals dat heet, een messcherpe analyse van deze tijd. - 3 gwrrfs.

Buiten bereik - Tim Parks - Arbeiderspers - 285 pag. - EUR 19,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
28-08-2006 10:12 | dr.hans | mail
//gwrrf.magazine