Iraanse ambassadeur op het matje
Iraanse ambassadeur op het matje'Mijn president houdt van klare taal. Daar zou u ook op moeten oefenen, meneer Bot.'
27-10-2005 11:09 | dr.hans | mail
'...Fijnproeversproza...'
'...Fijnproeversproza...'In Rusland hoef je liefde voor de 'eenvoudige mens' niet kunstmatig, via reality-programma's, op te wekken, maar is het onderdeel van de cultuur om de zielenroerselen van de arbeider cq. gewone man met grootse kunstwerken te eren. Een prachtig voorbeeld daarvan is de schrijver Vladimir Makanin, die zonder enige vorm van dÈdain de lotgevallen beschrijft van dieven, gevangenen, lanterfanters en ander gespuis. In 'Geslaagd verhaal over de liefde' zijn zes novellen gebundeld, waarvan 'De letter A' het onbetwiste hoogtepunt is. Ver weg in SiberiÎ hakken dwangarbeiders - als gebaar van protest - langzaam maar heldhaftig een reusachtige letter 'A' uit in het gesteente, maar als het kamprÈgime vanuit Moskou plotseling wordt versoepeld verliezen de werkers hun trots en focus en eindigt de passie waar de vrijheid begint. Echt iets voor fijnproevers! - 5 gwrrfs.

Geslaagd verhaal over de liefde - Vladimir Makanin - Arbeiderspers - 310 pag. - EUR 24,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
27-10-2005 11:08 | dr.hans | mail
Remail
RemailPolitieagenten bewegen nog niet genoeg vindt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dus komen zij met een extra stimulans. Als een agent kan aantonen dat hij naast zijn baan als agent aan een sport doet, dan krijgt hij honderd euro netto cadeau. Hoe gaat deze toeslag heten?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
27-10-2005 11:07 | dr.erik | mail
'...Elf BV'tjes...'
'...Elf BV'tjes...'Broken Social Scene is een Canadese band die bestaat uit wat lijkt op een elftal eigen BV'tjes. Op het nieuwe, titelloze album moddert iedereen maar wat aan, smijt met niet te benoemen geluidjes en probeert men elkaar toch vooral te overstemmen met een breed palet aan instrumenten en zangstemmen. Een band zonder structuur en afstemming die als kippen zonder koppen door het muzieklandschap rennen. De geproduceerde plaat klinkt dan ook chaotisch, rommelig, onsamenhangend en individualistisch. Na meerdere luisterbeurten vallen er echter wel een paar stukjes op hun plek, valt met de tomeloze bevlogenheid op, maar blijft het een ongrijpbaar geheel. Broken Social Scene zweet muzikaliteit, toont een overdaad aan inzet. Maar scoren? Ho maar... - 2 gwrrfs.

Broken Social Scene - Broken Social Scene - City Slang - Nu bestellen bij BOL.COM!
27-10-2005 11:07 | dr.egan
Nieuwshonger katten holt achteruit...
Nieuwshonger katten holt achteruit...'Pssssst! Wéér een orkaan in Amerika!'
25-10-2005 10:08 | dr.hans | mail
'...Midlife & King...'
'...Midlife & King...'Wie de media-optredens van de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis (1964) volgt, vermoed dat zijn definitieve ineenstorting nabij is. Zijn moeizame verhouding met ongeveer alles - familie, maatschappij, zijn eigen werk - en zijn onuitroeibare drugsgebruik maken hem tot een knuffelbeer van de hippe scene. Zijn nieuwe roman 'Lunar Park' gaat in essentie over zijn midlife-crisis, maar spreekt ook een vrolijk publiek aan omdat hij er, heel slim, Stephen King-achtige thriller-elementen doorheen heeft gemengd. Na een Halloweenfeest met veel coke beginnen geesten hoofdpersoon Bret te kwellen, en zeker in de felrealistische stijl van Ellis levert dat prachtig vuurwerk op. - 4 gwrrfs.

Lunar Park - Bret Easton Ellis - Anthos - 381 pag. - EUR 19,90 - Nu bestellen bij BOL.COM!
25-10-2005 10:07 | dr.hans | mail
Remail
RemailEen microchip geplaatst in de hersenen moet van gewone soldaten superstrijders maken. Amerikaanse militaire experts hopen de chip, ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Californië, in de toekomst in te kunnen zetten, en daarmee hun troepen intelligenter en dodelijker te maken.
Volgens wetenschappers kan de chip het geheugen van militaire troepen danig verbeteren. De soldaten zouden beter in staat zijn de zaken die ze tijdens hun training hebben geleerd op het slagveld weer naar boven te halen. Wat wordt de naam van zo'n gechipte soldaat?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
25-10-2005 10:06 | dr.erik | mail
'...Femkelog...'
'...Femkelog...'Een doorsnee-politicus als minister Gerrit Zalm laat medewerkers slaapverwekkende stukjes schrijven voor zijn weblog, waarin we niet veel verder komen dan de dagelijkse agenda van Gerrit, ofwel: met wie heeft de minister nu weer een borrel gedronken of een praatje gemaakt? Nee, dan een 'geëngageerde' dame als Femke Halsema!!! Die ziet haar weblog in één klap als een serieus podium, een laagdrempelig platform, een digitale denktank en ontmoetingsplek waar de ideeën en discussies als appelen moeten bloeien. Die lieve Femke toch... Haar weblog is - hoera! - het dappere voorportaal van haar politieke stellingnames. Maar, ach, ze is oprecht geschokt als rechtse hooligans haar reactievelden besmeuren. Aan het negativisme van internet moet ze nog wennen, de schát... - 2 gwrrfs.


25-10-2005 10:05 | dr.erik | mail
Vogelgriep overdraagbaar via adem...?
Vogelgriep overdraagbaar via adem...?'Je laatste uur heeft geslagen!'
24-10-2005 08:56 | dr.hans | mail
'...Poldergekte...'
'...Poldergekte...'Als Nederland Èrgens trots op kan zijn is het - nog steeds - de bijna grenzeloze mogelijkheid, buiten familiebanden en een dwingende overheid om, je eigen dingen te doen, en dus: je eigen graf te graven. De jonge actrice Anna Verbrugge in Halina Reijn's debuut 'Prinsesje Nooitgenoeg' is daar een wervelend voorbeeld van. In een leven van audities, feestjes en eeuwige roddel 'gevangen', en 'belast' met een verleden van hypertolerante ouders raakt ze, temidden van alle kicks, een beetje de draad kwijt. Vrienden, vriendinnen en familie worden opgetrommeld, maar zien de ernst van haar situatie - mede door de focus op hun eigen besognes - maar zeer ten dele, waarna Anna zich ten einde raad vergrijpt aan de stotterende, Tsjetsjeense klusjesman Vladimir. Poldergekte met internationale potentie... - 4 gwrrfs.

Prinsesje Nooitgenoeg - Halina Reijn - Prometheus - 205 pag. - EUR 14,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!

24-10-2005 08:55 | dr.rolf
Remail
RemailEen groep inwoners van Wageningen heeft vrijdagmorgen een fansite voor minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing gelanceerd. De Wageningers zeggen dat zij hem "een geweldig persoon" vinden en dat zij hopen dat de site veel steunbetuigingen voor Pechtold zal opleveren. Wat wordt de naam van de site?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
24-10-2005 08:54 | dr.erik | mail
'...Hoera! Computers!...'
'...Hoera! Computers!...'Voor alle ouders die nachtmerries hebben over de computerverslaving van hun kroost, is de essaybundel 'Everything Bad Is Good For You' van Steven Johnson zeer aan te bevelen. Hier wordt een serieuze poging gedaan de bliepende, schreeuwende en sadistische wezens die nogal wat populaire films en games bevolken, als heil- en leerzaam voor te stellen. Johnson beweert dat we - in een stijgende lijn - onderweg zijn van domme entertainmentfilms met eenduidige plots voor een passief kijkerspubliek naar complexe films en games voor een actief nadenkend en deels zelf creÎrend kijkerspubliek. Hij komt met overtuigende argumenten over de narratieve rijkdom en strategische leercurve van 'platte computergames' en is ook nog zo eerlijk om aan het slot toe te geven dat niets een intellectueel uitdagende film of roman kan vervangen of evenaren. Interessant boekwerkje. - 4 gwrrfs.

Everything bad is good for you - Steven Johnson - 238 pag. - EUR 14,99

24-10-2005 08:53 | dr.hans | mail
//gwrrf.magazine